Företagslån helt enkelt

Låna upp till 3 miljoner direkt. Snabbt och säkert med BankID.

Enkla företagslån för att växa, utöka och förändra

Låna snabbt och säkert upp till 3 mkr. Välj din lånenivå nedan.

Företagslån Direkt med EU-stöd

 • Lån upp till 550 000 kr
 • Begränsat borgensåtagande till 20 % av lånebeloppet
 • Lägre ränta med EIF-mikrogaranti

Företagslån Direkt

 • Lån upp till 3 000 000 kr
 • Utbetalning inom 1-2 bankdagar
 • Besked direkt
Hur mycket vill du låna?
Återbetalningstid
Månadsränta: 0,9 %* Månadskostnad:

* Kostnaden är ett exempel. Den faktiska månadsräntan baseras på ditt företags kreditvärdighet. Uppläggningsavgift tillkommer.

Behöver du låna ett större belopp? Läs mer här

Företagslån Direkt med EU-stöd

Lån upp till 550 000 kr med EU-stöd, där villkoren blir mer fördelaktiga. Lägre ränta och ett begränsat borgensåtagande om endast 20 % av lånebeloppet, eftersom lånet omfattas av en garanti som finansieras av Europeiska unionen via InvestEU-fonden.

Vi erbjuder

 • Lån upp till 550 000 kr
 • Ditt borgensåtagande är begränsat till 20 % av lånebeloppet
 • Lägre ränta med EIF-mikrogaranti, minst 1 procentenheter ränterabatt
 • Besked direkt
 • Återbetalning 24 – 60 månader
 • En frivillig rådgivning mot en mindre ersättning

Grundkrav

 • Aktiebolag
 • Max 9 heltidsanställda
 • Max 20 mkr i omsättning
 • Max 20 mkr i totala tillgångar
 • Minst ett fastställt och registrerat bokslut

För frågor och svar se under Ansök nu.

Företagslån Direkt

Företagslån Direkt är vår tjänst för dig som vill låna en mindre summa snabbt. Du kan låna upp till 3 000 000 kronor, få besked direkt och tillgång till beviljad lånesumma inom 1‑2 bankdagar.

Vi erbjuder

 • Lån upp till 3 000 000 kr
 • Besked direkt
 • Utbetalning inom 1-2 bankdagar efter godkänt lån
 • Återbetalning 12 – 60 månader

Grundkrav

 • Aktiebolag
 • Borgensåtagande och/eller fastighetspant
 • Minst ett fastställt och registrerat bokslut

För frågor och svar se under Ansök nu.

Stora företagslånet

Ett lån för dig som vill låna från 3 miljoner – 160 miljoner kronor.

Vi erbjuder

 • Från 3 till 160 mkr
 • Möjlighet till 20 års amortering
 • Förväntad ledtid 1 – 2 veckor

Vi har inga generella beloppsbegränsningar när det kommer till våra företagslån, utan gör en individuell prövning av din låneansökan.

Vi strävar dock alltid efter att bibehålla en sund riskbild och långvariga relationer med våra kunder. Därför erbjuder vi endast företagslån om vi är trygga med låntagarens möjlighet att betala amortering och ränta.

För frågor och svar se under FAQ.

Om företagslån

Här hittar du mer information om företagslån, till exempel skillnaderna mellan att låna till aktiebolag. Hur fungerar det med säkerhet och personlig borgen? Hur hög brukar räntan på lånen vara? Och vilket företagslån passar egentligen din verksamhet allra bäst? Det finns mycket att ha i åtanke om företagslån. Här tittar vi närmare på det viktigaste.

Företagslån till aktiebolag

Det är mycket vanligt att aktiebolag tar lån. Eftersom aktiebolag är en egen juridisk person har ägarna inte något personligt ansvar för företagsekonomin. Vanligtvis krävs det dock personlig borgen för att ta lån. Detta innebär att personen som gått i borgen blir betalningsskyldig om bolaget inte kan betala tillbaka lånet.

Ofta är det VD:n eller någon av ägarna som går i borgen. Men tänk över ditt beslut ordentligt innan du går i borgen. Det är du som får betala om något inte går som det ska med företagets återbetalning.

Två vanliga orsaker att låna till aktiebolag är för att expandera eller för att lösa tillfälliga ekonomiska problem. Om lånet tas för att göra lukrativa investeringar kan det vara ett bra sätt att öka lönsamheten. Om du lånar till ett aktiebolag i syfte att lösa ekonomiska problem är det viktigt att ha återbetalningsförmågan i åtanke, inklusive räntor och avgifter.

Oavsett orsak kan ett företagslån vara ett bra sätt att få in extra kapital till ett aktiebolag. Det är också bra att veta att alla lånekostnader till aktiebolag är avdragsgilla. Du betalar alltså inte skatt på till exempel räntor och avgifter.

Med eller utan borgen

När du ansöker om ett företagslån är det vanligt med personlig borgen. Vem som helst kan gå i borgen, men det brukar i regel vara en person (eller flera personer) med koppling till bolaget, som t ex VD:n eller ägare. Likaväl som det är en säkerhet är det också viktigt för kreditgivaren att de som driver och äger bolaget ställer sig bakom investeringen.

Aros genomför alltid en prövning av borgensmannen där personens betalningsförmåga (både vid kreditgivningstillfället och på lång sikt) prövas. En borgensförbindelse accepteras endast om betalningsförmågan hos borgensmannen kan hantera åtagandet. Praktiskt sett är det ganska enkelt att gå i borgen för ett lån. Om du ansöker om ett företagslån online brukar det räcka med att ange dina personuppgifter och signera med BankID. I kreditavtalet informerar Aros tydligt gällande borgenbeloppets storlek och villkor för borgensåtagandet.

Det finns olika former av borgensåtaganden. Proprieborgen är den vanligaste och innebär att borgensmannen ansvarar för lånet på samma sätt som om det skulle vara en egen skuld. Långivaren har då rätt att kräva borgensmannen på skulden utan att först ha krävt företaget på återbetalning. Om det finns fler borgensmän kan kreditgivaren kräva vem som helst av dessa på betalning av hela lånet. Den som har betalat har sedan i sin tur rätten att kräva de andra borgensmännen på deras andel av skulden.

Många företagslån marknadsförs med ”utan borgen” eller ”utan säkerhet”. Men i princip vill långivaren ändå få övertygande bevis på din återbetalningsförmåga. Generellt brukar du i slutändan – oavsett hur lånet marknadsförts – behöva erbjuda någon typ av borgen eller säkerhet. Frågan brukar snarare handla om hur. Och detta beror så klart på vad ditt företag har att erbjuda.

Aros har inget krav på personlig borgen – andra säkerheter såsom fastigheter eller bolagets tillgångar kan utgöra en lika bra eller bättre säkerhet för ett företagslån.

Hur hög är räntan?

Men hur hög brukar räntan vara på ett företagslån? Svaret är att det varierar. Och det är faktiskt ganska svårt att generalisera kring räntesatserna. Orsaken är att lånen beror på så många variabler. Några av dem är företagets storlek, dess finansiella situation och det specifika lånets villkor. Och villkoren beror i sin tur på vilken långivare du väljer.

Räntan bestäms vanligtvis genom en kreditbedömning. Oftast bedöms bolaget, men även ägarens ekonomi kan granskas. Detta påverkas av vilken säkerhet som lämnas; vanligtvis blir kreditbedömningen grundligare när det inte ställs någon personlig borgen.

Precis som vid andra lån kan du välja mellan fast/bunden ränta och rörlig ränta. Båda har fördelar och nackdelar som är värda att utforska och utvärdera.

Glöm inte att göra skillnad på nominell och effektiv ränta. Den nominella räntan är den ränta som långivaren tar ut, exklusive övriga kostnader. Den effektiva räntan inkluderar de avgifter som långivaren tar ut. När du jämför är det viktigt att räkna ut vad du verkligen betalar, inklusive avgifter och andra extra kostnader.

Hur fungerar företagslån med EU-stöd?

Här på Aros Kapital erbjuder vi företagslån med EU-stöd. Dessa riktar sig till småföretagare. Men vad innebär EU-stöd egentligen? Och varför är det fördelaktigt?

Ett företagslån med EU-stöd innebär förbättrade villkor. EU går nämligen in och tar över en del av lånets säkerhet. Lånets personliga borgen blir endast 20 % istället för 100 %. Dessutom innebär lånen lägre räntor genom en ränterabatt.

Men varför finns dessa företagslån med EU-stöd? Jo, de uppkom genom ett initiativ från Europeiska Investeringsfonden (EIF). Lånen skyddas av en mikrogaranti från EU, vilket kan vara en extra trygghet. Syftet med EU-stödet är att göra det lättare för småföretag att få lån.

Eftersom lånen riktar sig till småföretagare finns följande gränser:

 • Maximalt 9 anställda
 • En balansomslutning och omsättning på maximalt 20 miljoner kronor
 • Gränsen för de lån med EU-stöd som vi kan tillhandahålla är 500 000 kronor

Matchar ditt företag kravprofilen? Då kan ett företagslån med EU-stöd vara ett utmärkt sätt att få in nytt kapital till fördelaktiga villkor.

Vilket företagslån passar din verksamhet bäst?

För en del företag passar vissa lån bättre än andra. Det handlar om vilken typ av verksamhet du bedriver, vilken bransch du verkar i och hur ditt kapitalbehov ser ut.

Befinner du dig i ett uppstartsskede och håller på att etablera din affärsidé på marknaden, kan ett startkapital vara exakt det du behöver för att komma igång.

Har du en unik produkt eller idé som sannolikt kommer bli inkomstbringande, men där det behövs medel för att utveckla den vidare? Ja, då kanske en viss typ av lån passar dig bättre, medan det etablerade företaget med långsiktig planering har andra behov.

Orsakerna att ta ett företagslån är många. Dessutom skiljer sig alla företag åt. Alla har unika förutsättningar. Därför behöver du hitta rätt lån och rätt långivare för att få de bästa villkoren. Därför är du i trygga händer hos Aros Kapital. Vi fokuserar på företagsfinansiering som hjälper företag att växa. Och vi gör det på vårt unika sätt – snabbt och effektivt.

Varför företagslån?

Vad finns det egentligen för orsaker att ta ett företagslån? Går det inte att klara sig utan att låna? Jo, visst går det. Men om du har en bra affärsidé blir det ännu lättare att förverkliga den när du har ordentligt med kapital. Här tittar vi på varför det kan vara värt att ta ett företagslån.

Snabbt tillskott när rätt tillfälle dyker upp

Marknadens spelregler förändras hela tiden. Det kan handla om nya lösningar, produkter eller tjänster som plötsligt efterfrågas av allt fler.

För en driven entreprenör innebär det nya affärsmöjligheter. Det är i de lägena det gäller att ha kapacitet att agera snabbt och offensivt. Att vänta och se kan betyda att någon annan hinner före och chanserna att lyckas minskar.

Ibland handlar det om rätt timing, till exempel för säsongsbetonade produkter som behöver anskaffas för att möta en stigande efterfrågan. I dessa fall är antagligen ett snabbt lån med kortare återbetalningstid rätt sorts lån.

Låna för att växa, utöka och förändra

Även etablerade företag med långsiktig planering och trogna kunder kan emellanåt vara i behov av ett kapitaltillskott i form av ett lån. Speciellt kanske när det handlar om tillväxt eller förändringsfaser.

Tillfällen kommer då det kan vara nödvändigt att investera i nya maskiner eller utrustning, en ny lokal, att anställa ny personal eller utöka varulagret. Ibland behövs likvida medel när prognoserna pekar uppåt, men likviditeten befinner sig i en tillfällig svacka.

Investeringen kommer att betala sig, men det kan ta tid. För den här typen av verksamhet är det antagligen bäst att ansöka om ett lån med längre återbetalningstid.

Förutsättningar för ett schysst företagslån

För långivaren är det förstås viktigt att känna till omständigheterna och i vilket syfte pengarna ska användas.

 • Hur ser förutsättningarna för just din bransch ut, i nuläget och framåt?
 • Vilka faktorer påverkar ditt företag, vilka förändringar och omställningar behöver du genomföra för att fortsätta vara konkurrenskraftig?
 • Finns det framtida risker som kan spela in för möjligheterna till finansiering idag?

För dig som ansöker om ett lån är det självklart väldigt viktigt att kunna besvara de här frågorna. Inte bara för din egen del, utan också för att ge en så rättvis och sann bild av hur ditt kapitalbehov ser ut. Tänk därför alltid igenom din situation noggrant och fundera över vilka ambitioner och förväntningar du vill kunna uppfylla genom att ansöka om ett företagslån.