Mellby Gård vill vara med och dela på kakan

I torsdags var våra storägare med på DI där vi kom till tals:

Familjen Anderssons företagsgrupp Mellby Gård ser stora möjligheter att utmana storbankerna på företagsfinansiering och har investerat 70 miljoner kronor i kreditmarknadsbolaget Aros Kapital.
“Storbankerna är knöliga att ha och göra med”, säger Johan Andersson, vd för Mellby Gård.

Det var i somras som den industritunga företagsgruppen Mellby Gård gjorde sin hittills första investering i finansbranschen, vid sidan av innehavet i hedgefondbolaget Excalibur.

Vi har känt ett intresse de senaste åren för att komma in i den här branschen, men vi har inte riktigt hittat rätt möjlighet innan Aros dök upp, Säger Johan Andersson, vd och son till Mellby Gårds grundare Rune Andersson.

Aros Kapital hade då precis fått sitt tillstånd från Finansinspektionen att verka som kreditmarknadsbolag, vilket innebär att de kan låna pengar från allmänheten under statlig insättningsgaranti, och behövde därför stärka det egna kapitalet. Genom en nyemission klev Mellby Gård in som ny huvudägare.
“Aros Kapital representerar en växande marknad. Bakgrunden till det är att storbankerna är knöliga att ha och göra med om du är en entreprenör eller om du är ett litet eller medelstort företag och behöver pengar för att växa. Det är det klassiska uttrycket att banken bara vill låna ut pengar när du inte behöver, och det är därför som den här typen av aktörer växer”, säger Johan Andersson.

Dessutom tror han att den generella digitaliseringen är en konkurrensfördel för mindre aktörer.

Nischbankerna kan dra nytta av att lansera mer innovativa produkter som får storbankerna att framstå som ganska 1800-talsmässiga. Vidare är det en konkurrensfördel att vara snabbfotade, säger Johan Andersson.

Sedan Aros Kapital i somras fick sitt tillstånd har bolaget lockat privatpersoner att sätta in cirka 350 miljoner kronor. För de betalar Aros Kapital mellan 0,8 och 1,1 procents ränta beroende på villkor – betydligt lägre än innan man omfattades av insättningsgarantin.

Det insatta kapitalet finansierar företagslångivningen och fakturaköpen, som är bolagets huvudsakliga verksamhet.
I dagsläget uppgår de utestående lånen till cirka 200 Mkr för vilket kunderna, som är små och medelstora företag, får betala mellan 5 och 15 procents ränta beroende på kredittid och produkt.
Det har inneburit att Aros Kapital har vänt de första halvårets förlust på drygt 10 Mkr till att “under de senaste månaderna” vara lönsamma, uppger Johan Andersson.

“Nu när vi har kunnat låna in till en betydligt bättre ränta och fått fart på verksamheten så ser resultatet helt annorlunda ut”, säger han.

Artikeln publicerades på di.se (2015-10-29) av Martin Rex
martin.rex@di.se

Senast
Uppdaterade

Byggnadskreditiv läs mer här!

Publicerat den: