Aros Kapital finansierar Matsmarts klimatsmarta lagerautomation

 

När livsmedelsbranschens uppstickare Matsmart investerar i ett automatiserat, solcellsdrivet och över 20 000 kvadratmeter stort AutoStore-lager i Örebro finansieras robotsatsningen av Aros Kapital. Investeringen landar på totalt 137 miljoner, där Aros finansierar 80 miljoner.

Matsmart är en e-handels-sajt som stöttar producenter och distributörer av mat som får en tillfällig utmaning, genom att köpa upp partier från exempelvis överproduktion, säsongsvaror som är på väg ut eller korta datum. Sen säljer man produkterna till privathushåll med 20–90% rabatt. Tillväxten har varit oerhört stark, vilket har skapat ett behov av att automatisera så mycket som möjligt av våra flöden och här kom Aros Kapitals företagsfinansiering att spela en central roll.

– Matsmart grundades 2014 för att motverka att perfekt mat kastades, helt i onödan. Vi har en rullande omsättning om närmare 800 miljoner och har en fortsatt stark tillväxt. För att kunna hantera vår tillväxt behöver vi utöka kapaciteten och då är automatisering den självklara vägen att gå, säger Karl Andersson VD på Matsmart.

Matsmart leasar robotsystemet
Matsmarts lagerautomatisering sker genom robotsystemet AutoStore från Element Logic. Köpet av systemet och dess produkter finansieras av Aros Kapital. I det här fallet innebar finansieringslösningen leasing där Matsmart betalar av till Aros – tills man slutligen äger hela systemet. En flexibel och trygg väg att gå där Matsmart inte behöver låsa kapital och har full koll på sina utgifter.

– Det är otroligt roligt att kunna finansiera en så pass stor affär till ett bra ändamål. Vi är övertygade om att satsningen på AutoStore kommer att effektivisera Matsmarts lagerhantering och är glada över att få hjälpa dem i deras arbete för att minska matsvinnet. Det har vi kunnat göra genom ett lösningsorienterat förhållningssätt från alla inblandade aktörer, det har verkligen varit en stark laginsats på alla sätt och vis för att komma i mål med affären, säger Filip Åström Affärsområdeschef Leasing på Aros Kapital.

Klimatsmart investering med tre gånger högre kapacitet
Lagerautomatiseringen kommer att ge Matsmart en mer kostnadseffektiv och hållbar logistik med tre gånger högre kapacitet. Den klimatsmarta lagerbyggnaden ska drivas helt av solpaneler på taket. Samtidigt som potentialen hela tiden varit övertygande så såg affären från början utmanande ut att få ihop finansiellt. Men efter att Matsmart fått in en nyemission om 350 miljoner från främst SEB och Gullspång samt förklarat sin vision och strategi närmare för Aros Kapital, så stod det klart att finansieringen var realiserbar.

– Aros Kapital var flexibla hela vägen och hjälpte oss att hitta en smidig lösning för att snabbt komma vidare i vår automatiseringsprocess. Leveransen av systemet sker i september-oktober 2021. Efter testkörning så beräknar vi att systemet går i full drift Q1 2022, avslutar Matsmarts Karl Andersson.

Vill du veta mer? Kontakta:

Filip Åström, Affärsområdeschef Leasing
031 – 83 36 70 | 070 – 871 00 58

filip.astrom@aroskapital.se

Foto: Alex Kjellbris